UNT har flera gånger rapporterat om otrygghet och brott i Gränby, och dessa problem är uppenbarligen långt från åtgärdade. Uppsala kommun har i dagarna skickat in en ansökan till polisen om att få ordningsvakter i stadsdelen. Den vittnar om mycket utbredda problem.
– Det har varit en negativ utveckling i Gränby de senaste två, tre åren som delvis har eskalerat. Vår ansökan bygger på dialog med en mängd aktörer i stadsdelen under det senaste året, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.
Samtliga aktörer berättar om en rädsla för ungdomsgäng som skapar otrygghet på olika sätt. Det handlar om skadegörelse, öppen drogförsäljning, droganvändning, buskörning där bilar inte får köras och olika former av personhot. Några exempel:
* Fastighetsägare uppger att stökiga och högljudda gäng samlas i eller direkt utanför trapphus och i parkeringsgarage där de säljer och tar droger, förstör inredning, skräpar ner och är hotfulla mot hyresgäster, städare och hantverkare. Trapphusen används också ibland som toalett.
* Parkeringsvakter utsätts dagligen för olika former av hot, oftast verbalt men även exempelvis genom att bilar körs i hög hastighet mot vakterna för att i sista stund väja undan.
* Gränbyskolans elever och personal är rädda för att vara på skolgården i samband med skoldagens slut, men även dagtid, på grund av obehöriga, hotfulla personer som säljer droger och ibland är utrustade med "tillhyggen".
* Personal på matvarubutiken i området hotas och kränks, och det förekommer stenkastning när de tar emot leveranser. Det sker mycket stölder och skadegörelse inne i butiken.
* Boende i Gränby är oroliga för att gå ut på kvällen, störs av höga skrik och hög musik och tvekar inför sådant som att köpa en ny bil av rädsla för att få den vandaliserad.
De områden där problemen och otryggheten är störst är kring Författargatorna samt i den nordöstra delen av Kvarngärdet, alltså kring Kvarngärdesskolan. Där vill kommunen nu att ordningsvakter ska patrullera under en tvåårsperiod, som en del av den handlingsplan för stadsdelen man tog fram i våras.
– Det behövs ökad social kontroll. Vi får många önskemål från allmänheten om mer synliga poliser och mer närvaro från samhället, till exempel i form av ordningsvakter, säger Anders Fridborg.
Det låter som att ungdomsgäng tagit över stadsdelen?
– Jag skulle inte säga tagit över, men visst finns det återkommande problematik med ungdomsgäng som är utåtagerande och skapar otrygghet hos andra. Invånarna ska inte behöva fundera på om de ska våga gå ut eller ta andra vägar.
Hur brådskande är det med ordningsvakter?
– Det är naturligtvis brådskande att få till olika åtgärder. Vi hoppas på snabb handläggning, men vi vet också att det ur lagstiftningens synpunkt är svårt att få tillstånd i områden som domineras av bostäder.
Er ansökan bygger på händelser som skett uppemot ett år bak i tiden. Finns det något som åtgärdats eller blivit bättre?
– Det är svårt att säga. Jag vet att en livsmedelsbutik har anlitat väktare, där har det nog blivit lite bättre. Sommaren var relativt lugn och vi hade välbesökta fritidsaktiviteter för unga. Men en del av de händelser vi beskriver har hänt i närtid.